郑东新区金融办公楼

Zigzag Tower

  • 建筑|Architecture

  • 办公+实验室|Office + Lab

  • 河南郑州|Zhengzhou,Henan,China

  • 2018

  • 建筑|Architecture
  • 办公+实验室|Office + Lab
  • 河南郑州|Zhengzhou,Henan,China
  • 2018

本方案设计基于对传统框架核心筒体系的高层办公楼重复乏味的空间模式的反思和改进,在平面上采用折线锯齿形的无柱空间,适应了弧线型的场地,同时产生更多的阳角空间,以提升商业价值和空间使用效率。另外在竖向上采用多层穿透的中庭,使各层办公空间不再隔绝,激发办公人员交流和工作活力。
主要使用空间构成基于金融办公塔楼的特点,设计了灵活的办公空间以及鼓励交流的共享空间。建筑一层为入口大堂与银行营业厅。二层为营业厅配套办公。门厅一到三层通高中庭,引导人流进入大楼。三层至十四层面积为标准办公层。在标准办公层,平面外侧采光充分的区域是办公区,无柱空间可以灵活分隔成单间、线形或开放式办公。三到十四层设置办公空间的共享中庭,并隔层对侧设置两层高的共享空间。地下层设有设备机房和机动车库,非机动车车库、物业管理等配套用房。
本设计采用适宜于金融办公塔楼的筒中筒无梁楼盖结构体系。无梁板体系的最大优势之一是对于建筑层高的充分利用,从而改善空间净高并降低建筑层高,减少外立面面积、缩短设备管线长度,最终降低建筑的综合造价。无梁楼盖可降低设备层高度,设计楼板厚度350,架空地板100,吊顶及设备层空间550,标准层3.9米层高能够达到2.9米净高,地上60米总高度内可产生14层使用空间,总体经济效益可观。核心筒的分散布局既有利于形成合理的结构跨度,又能形成采光条件优良的建筑外围空间。承重结构布置在外围,内部形成无梁无柱的大跨度开放式办公空间,适合现代办公的空间需求。
立面由结构体系转化而来,整体简洁含蓄。间距1.75米的立柱同时也是立面窗体的划分单元。根据郑州的日照角度柱表面有一定的倾斜角度,起到使入射光线分散、避免眩光的作用。一、二层为营业及公共空间,相邻两柱合而为一,柱距为3.5米,视线通透。三至十四层为办公与数据机房空间,柱截面以不同角度旋转,兼顾采光的同时提供私密性和遮阳功能。次顶层与顶层柱截面最小,为窄长状,提供面湖的180度视野,局部考虑私密性需要加宽横向尺寸,同时为企业标志安装提供墙面。

The design is based on the rethinking and improvement of the conventional high-rise office building model with frame-core tube structural system and repetitive spatial pattern. The building’s Zigzag planar form and column-less interior space are not only results of its curvilinear shaped site, but also to generate more external corners which are of higher business values. An atrium is designed to connect the once isolated floors to encourage communication and evoke working vitality.
The building’s spatial design is based on that of a financial tower, bringing in flexible working area and shared space to encourage idea exchange. The first floor features an entrance hall and a bank operation hall; the second floor is dedicated to office space for the bank. The foyer stands in an atrium from first to third floor, leading the crowd into the building. The third through fourteenth floors are for standard business use. The peripheral area on a typical floor are used as office space for their beneficial natural lighting conditions. Column free, these areas are of high spatial flexibility can be further divided into individual offices, linear office space or opened working space. Shared atrium for working space are set to the third through fourteenth floor, with shared spaces of double height are located on every other floor. Equipment rooms, motor and non-motor vehicle garages, property management offices and other maintenance spaces are located in the basement.
The design adopts a core-in-core beamless structure system suitable for financial office towers. One of the greatest advantages of the beamless panel system is its full utilization of floor height, and thereby reducing the conventional building height and façade area, shortening the length of MEP pipelines, and ultimately reducing the overall cost of the building. The beamless floor cuts down the height of the MEP space above the ceiling to a merely 550mm. Altogether with the 350mm slab thickness the 100mm raised floor, a typical floor of 3.9 meters in height can generate a net height of 2.9 meters. As a result, 14 floors within a total height of 60 meters can be achieved. In addition, the dispersed layout of cores is beneficial to the formation of a reasonable structural span and the formation of the building peripheral space with excellent lighting conditions. The load-bearing structure is arranged on the periphery, and a large-span open office space without beams and columns is formed inside, which satisfies the need of the space requirement of the contemporary office space.
The building’s simple and subtle façade system is a transformation of its structural system. The 1.75m pacing of the exterior columns also creates a rhythm for windows. According to the solar altitude in Zhengzhou, the surface of the columns bears a certain angle of inclination, which helps shading extra sunlight and to avoid sun glare. On the first and second floors, adjacent columns are combined into a joint column with an enlarged pacing of 3.50m to open up the view for these spaces of more publicity. The third through fourteenth floors are offices and control rooms, so the column sections rotate at different angles to provide privacy and shading while ensure natural light condition. The thirteenth and fourteenth floors have the smallest columns cross sections which are narrow and long, allowing a panoramic view of the lake. The narrow columns cross section is widened at certain locations for privacy consideration and to create workspace for the building’s signage installation.

项目信息|Project Info

主持设计:
张永和

项目团队:
冯舒苨 杨普 吴瑕 梁小宁 饶岗 王玥 张博文

合作设计:
中国建筑标准设计研究院

幕墙咨询:
北京咨周建筑幕墙设计咨询有限公司

灯光顾问:
北京栋梁国际照明设计中心

客户:
中交(郑州)投资发展有限公司

地点:
郑州

建筑面积:
39172.10平方米

结构形式:
筒中筒无梁楼盖结构

设计时间:
2012-2016年

竣工时间:
2018年

Principal Architect:
Yung Ho Chang

Project Team:
FENG Shuni, YANG Pu, WU Xia, LIANG Xiaoning, RAO Gang, WANG Yue, ZHANG Bowen

Codesign:
China Institute of Building Standard Design & Research

Curtain Wall Consultant:
Beijing ZiZhou Curtain Wall Consltant & Design Co.,Ltd

Lighting Consultant:
Toryo International Lighting Design Center

Client:
CCCC Investment Company Limited (Zhengzhou)

Location:
Zhengzhou, China

Floor Area :
39172.10 ㎡

Structure:
Core-in-core Beamless Structure System

Design Period:
2012-2016

Completion:
2018

您的窗口尺寸过小,为保证显示效果,请放大窗口查看