温州医科大学国际校舍

Wenzhou Medical University International Exchange Center

  • 建筑|Architecture

  • 文化+教育|Culture + Education

  • 中国浙江温州|Wenzhou, Zhejiang, China

  • 0

  • 建筑|Architecture
  • 文化+教育|Culture + Education
  • 中国浙江温州|Wenzhou, Zhejiang, China
  • 0

气候
顾名思义,项目所在地温州是一个气候温和的城市。是不是可以如此假设:斯里兰卡建筑师巴瓦鼓吹的人和自然的亲密关系,即户外生活,在温州比在炎热的南亚更具备实现的条件? 在这个设计中,气候成为了起点。
为了达到建筑与环境融合的目标,首先,我们化整为零,将内容丰富的交流中心布置成由八栋建筑组成的群体,分别承担的功能是:大讲堂,教室,图书馆,专家宿舍,学生中心,学生宿舍(两栋),及行政办公。然后,我们为单体建筑设计了伞形的剖面,打破建筑的封闭性,从中心向边缘形成四层空间:中心庭院,室外;空调区,室内;廊下,半室内;檐下,半室外。师生们可以在不同气候条件下,选择适当的空间进行学习、交流、或其它活动。巨大的挑檐(最大达10m)在两个单体建筑之间构成室外大厅,使公共性的集体活动, 如音乐会或体育项目也成为可能。也许可以认为,我们通过建筑设计邀请温医大的师生体验一种室内外模糊生活方式,这种生活方式使他们更意识到他们所处的地理位置。
结构
在结构设计上,我们采取了国内普遍使用的混凝土框架体系,通过预应力获得深挑檐。再一次把设计重点放在空间上。

Climate
As suggested by its name, Wenzhou, the site of this project, is a city with a mild climate. Therefore, is it possible to make the following assumption: An intimate human-nature relationship, namely outdoor living, encouraged by Sri Lankan architect, Geoffrey Bawa, is more likely to be realized in Wenzhou than in the hot South Asia? In this design, climate becomes the starting point.
In order to reach the goal of integrating architecture and environment, we first organized the exchange center with mixed programs into a complex of eight buildings, housing a large auditorium, classrooms, a library, a guest house for visiting scholars, a student center, students’ dormitories (two blocks), and an administrative office respectively. Breaking away from the typical enclosed architecture, we then designed each building with an umbrella-inspired section with four layers of spaces from the center to the edge: the central courtyard, outdoor; the air-conditioned area, indoor; the veranda, semi-indoor; and under the eaves, semi-outdoor. Under different weather conditions, teachers and students can choose the most appropriate space for their learning, communications, or other activities. The large overhanging eaves (up to 10 meters) between two buildings form a large outdoor hall, making public activities such as concerts or sports possible. Maybe one could consider that we are inviting the teachers and students of Wenzhou Medical University to experience a lifestyle that blurs the boundaries between indoors and outdoors, which hopefully makes them to be more appreciative of their geographical location.

Structure
In terms of structure, we adopted the concrete frame system that is commonly used in China, and achieved deep overhanging eaves through pre-stressing. Once again, putting our design focus on space.

项目信息|Project Info

主持设计:
张永和

项目团队:
王玥,于跃,陈优优,龙斌,李相廷

客户:
温州医科大学

地点:
浙江省温州市温州医科大学茶山校区

建筑面积:
42586.54 ㎡

设计时间:
2016.04-至今

结构材料:
混凝土密肋梁结构

Principal Architect:
Yung Ho Chang

Project Team:
WANG Yue, YU Yue, CHEN Youyou, LONG Bin, LI Xiangting

Client:
Wenzhou Medical University

Location:
Chashan Campus of Wenzhou Medical University, Wenzhou, Zhejiang, China

Building Area:
42586.54 ㎡

Design Period:
Since April 2016

您的窗口尺寸过小,为保证显示效果,请放大窗口查看