飞羽艺术中心

Wu Dayu Art Gallery

  • 建筑|Architecture

  • 文化+教育|Culture + Education

  • 中国浙江乌镇 |Wuzhen, Zhejiang, China

  • 0

  • 建筑|Architecture
  • 文化+教育|Culture + Education
  • 中国浙江乌镇 |Wuzhen, Zhejiang, China
  • 0

空间
这个设计聚焦空间。因为美术馆建筑本质上提供的是“游”的经历,空间及空间关系自然成为主题。我们引入了“纯建筑空间”的概念:纯建筑空间是一系列室外或半室外空间,构成功能空间之间的过渡;它们的形状具有戏剧性的张力,强化游”过程中的时空变化。建筑群总体的空间格局用“院”和“进”进行组织,形成与传统的对话。

内容

同时,我们的设计也受到此美术馆的内容,即吴大羽先生的艺术,的影响。他在小画幅上追求“力”和“宁”的表达,促使我们反复推敲建筑空间的尺度问题。 吴大羽的诗《金刚》更是生动地描述了动态和变化的建筑

经验,可以说是“游”的定义:
影子想骗过形体
时间在嘲笑空间
我没声又没踪影
出入光阴的黑暗

形式
对空间和经验的关注使摆脱了静态的构图,即解除了立体的建筑体量之间及平面的立面元素之间的形式关系。在此,瑞典建筑师莱弗伦兹的工作对我们的启发是巨大的。

结构
此项目的结构体系相对常规:部分采用无梁无柱的混凝土板墙体系;部分为钢结构框架体系。

地域+材料
除了在空间上,我们也在建筑的材质和色彩上也尊重乌镇,也即江南,民居的传统,用水泥瓦屋顶、水泥瓦墙面,及素混凝土墙面构成黑白灰的含蓄色调。

Space
This design focuses on space. Due to the essence of an art museum is to provide a ‘You” or wandering experience, space and spatial relationship naturally become the main design theme. We introduced the concept of ‘pure architectural space’: a series of outdoor or semi-outdoor spaces serving as transitions among programs. Their forms possess dramatic tensions, intensifying the temporal and spatial dynamics during the ‘You’.The overall spatial structure of this building complex is arranged in ‘Yuan’ (courtyards) and ‘Jin’ (layers), generating a dialogue with the Chinese traditions.

Content
Our design was also influenced by the content of the art museum - Mr. Wu Dayu’s art. His pursuits of ‘Li’ (force) and ‘Ning’ (serenity) in his small paintings urged us to contemplate the scale of architectural space. Mr. Wu’s poem, King Kong,, further portrays the fluidity of architectural experience, which can be said as a definition of ‘You’:
Shadow wants to fool figure
Time is laughing at space.
With no sound and no trace,
I come in and out of the darkness of time.

Form
Paying attention to spatial experiences allows us a break away from static compositions, which means the formal relationship between stereoscopic volumes and planar elevations are dissolved. Hereto, the work of a Swedish architect, Sigurd Lewerentz, gave us great inspirations.

Structure
The structural system of this project is relatively conventional: partly concrete slabs and load-bearing walls without beams and columns; and partly steel frames.

Region + Material
Besides space, we also pay tribute in our design to the vernacular houses in Wuzhen, which is part of Jiangnan (south of the Yangtze River), in terms of material and color. Hence, using clay tiles on the roofs and concrete tiles on the walls as well as exposing concrete walls constitute a rich and subtle color scheme of black-white-gray.

项目信息|Project Info

主持设计:
张永和

设计团队:
王玥,李启悠,尹舜,程艺石,李相廷,陈优优,候佳利,吴瑕,刘扬

结构咨询:
同济大学设计院都境分院

客户:
北京势象空间文化艺术有限公司

地点:
浙江省桐乡市乌镇

建筑面积:
6159.59 ㎡

结构材料:
混凝土剪力墙结构,钢结构

设计时间:
2016.12-至今

Principal Architect:
Yung Ho Chang

Project Team:
WANG Yue, LI Qiyou, YIN Shun, CHENG Yishi, LI Xiangting, CHEN Youyou, HOU Jiali, WU Xia, LIU Yang

Structural Consultant:
Tongji Architectural Design Dujie Branch

Client:
Shixiang Art

Location:
Wuzhen,Zhejiang

Building Area:
6159.59 ㎡

Structure and Material:
Reinforced concrete shear wall and steel structure

Design Period:
Since December 2016

您的窗口尺寸过小,为保证显示效果,请放大窗口查看